Lente en Somer is Hier!

Uiteindelik goeie nuus!

Alle aanduidings toon dat die El-Niño-weerpatroon verminder en in ‘n neutrale toestand beweeg. Wat beteken dit vir ons? Kom ons kry eers inligting oor El-Niño (en die teenoorgestelde weerpatroon, La-Niña):

El Niño is Spaans vir ‘klein seuntjie’ terwyl La-Niña ‘klein dogtertjie’ beteken. 

El-Niño beskryf ‘die warm fase van ‘n natuurlike see-oppervlaktetemperatuur-ossillasie in die tropiese Stille Oseaan’, suidelike ossillasie verwys na ‘n wipplankverskuiwing in die lugdruk van die oppervlak wat die atmosferiese sirkulasie beïnvloed, en gevolglik reënval en temperatuur in spesifieke gebiede rondom die land. wêreld. La-Niña verwys na die afkoelingsfase van dieselfde temperatuur ossillasie wat El Niño veroorsaak. Namate hierdie seetemperature styg, word die lug droog en vogtiger, wat die weerpatrone beïnvloed. Dit is verantwoordelik om ons warm somers nog warmer te maak en beperk die hoeveelheid reënval regoor die land.

La-Niña het die teenoorgestelde effek, te danke aan algehele koeler temperature en meer reënval. Die reënval kan egter erger wees en oorstromings veroorsaak. La-Niña kom gewoonlik na El-Niño voor en dit kan op pad wees.

Die El Niño-Suidelike ossilasie (ENSO) is tans in ‘n neutrale toestand en die voorspelling dui aan dat dit heel waarskynlik gedurende die lente en vroeë somer na ‘n swak La Niña-staat sal beweeg. Die waarskynlikheid van ‘n La Niña-fase gedurende die komende somermaande het die afgelope paar maande drasties verbeter.

Die volgende kaarte dui die reënval en temperatuur (minimum en maksimum) klimatologie aan vir die vroeë lente (Okt-Nov-Des) en die lente (Nov-Des-Jan). Die reënval- en temperatuurklimaat is verteenwoordigend van die gemiddelde reënval- en temperatuurtoestande oor ‘n lang tydperk vir die relevante 3-maande seisoene wat hier aangebied word.

(Inligting vekry vanaf: https://southerntimesafrica.com/site/news/la-nina-weather-patterns-what-southern-africa-should-knowhttps://www.thesouthafrican.com/news/weather/el-nino-south-africa-summer-2018-2019/ and https://www.weathersa.co.za/images/data/longrange/gfcsa/scw.pdf

Die Hantering van Meer Water en Hoër Temperature

Die werklikheid is dat hoër temperature en meer water hul eie uitdagings sal meebring.

Die hantering van meer water

Meer water sal meer erosie en afloop beteken. Daar is ‘n paar dinge wat u moet oorweeg om te verseker dat u plaas die potensiële meer water wat gedurende 2020/2021 verwag word, kan hanteer.

 1. Maak seker dat waterinfiltrasie geoptimaliseer is om onnodige afloop te verminder. As u die Kamasol® Aqua van COMPO EXPERT twee keer per maand toepas, verminder dit die samevoeging van water en verseker u beter waterinfiltrasie (https://www.compo-expert.com/products/kamasol-aqua ).
 2. Maak seker dat dreinering in boorde, paaie en paaie voldoende is.
 3. Verseker ook dat kanale en slote vir oortollige water skoon en sonder obstruksies is.
 4. As water opgeberg kan word, maak seker dat damme gevoer is en dat die damwalle ongeskonde is. Damme bou ook slik op wat skoongemaak moet word om hoër waterhouvermoë te verseker.
 5. Verseker dat die deklaag toegedien word en dat die inkomgewasse gekweek word waar nodig.
 6. Gebruik ‘n kunsmis met minimum loging om te verseker dat aangewende voedingstowwe nie wegspoel nie. COMPO EXPERT se reeks gestabiliseerde stikstof van hoë gehalte (‘stadige vrystellend’) (https://www.compo-expert.com/product-groups/granular-stabilized-granular-fertilizers/novatec) en kunsmisstowwe met beheerde vrystelling sal help om voedingstowwe in die grond te onderhou (https://www.compo-expert.com/product-groups/controlled-release-fertilizers/basacote) (https://www.compo-expert.com/product-groups/partly-coated-fertilizers/duratec).

Die effek van Kamasol® Aqua op die grond

 • Verhoog waterinfiltrasie en sy laterale verspreiding in die grond.
 • Verminder waterverliese deur afloop en perkolasie.
 • Dit lei tot vermindering van besproeiing tussen 15-30% in beheerde besproeiingstrategieë.
 • Dit verminder droogtefrekwensies tussen buie wanneer dit voor reën toegedien word.

Novatec®, Basacote® en Duratec® en voedingstof doeltreffendheid 

NovaTec® is ‘n NPK-kunsmis met nitrifikasie-remmer DMPP (3,4-dimetielpyrazolfosfaat). Dit verminder N-loging en verhoog die N-doeltreffendheid. Gedurende die aktiewe fase van DMPP (4 tot 10 weke, afhangend van grondtemperatuur en grondvog), word die transformasie van ammonium na nitraat vertraag. As gevolg hiervan word N-beskikbaarheid verder aangepas vir die plante se behoeftes, N-doeltreffendheid verhoog en N-loging verminder. Ideaal vir breë akkergewasse.

Basacote® Voordele:

 • Deurlopende vrystelling van voedingstowwe gedurende die hele groeiseisoen verwant aan klimaatstoestande
 • Voeding in ‘n enkele en maklike toediening
 • Beste doeltreffendheid van die gebruik van voedingstowwe
 • Vermindering van toedieningshoeveelheid en frekwensie
 • Minimale logingsverliese sonder besoedeling van grondwater

Duratec® van COMPO EXPERT voeg twee verskillende tegnologieë vir die vrystelling van voedingstowwe by: a) Voedingstowwe met vinnige vrystelling met gestabiliseerde stikstof deur middel van ‘n nitrifiseringsremmer DMPP, wat ‘n N-toevoer oor 6 – 10 weke verseker. En b) ‘n Gekontroleerde vrystelling van alle voedingstowwe gedurende 3 maande, alhoewel Basacote®-beheerde vrystellingstegnologie.

Dit verseker ‘n hoë doeltreffendheid vir die gebruik van voedingstowwe en hoë gehalte gewasse met minder bykomende kunsmis.

Die hantering van hoër temperature

Minerale voeding van plante speel ‘n belangrike rol in die verhoging van plantweerstand teen spanning in die omgewing. Die bestuur van plantvoedingstowwe is baie nuttig om die plant se toleransie teen temperatuur stres te ontwikkel. Beter plantvoeding kan die nadelige gevolge van temperatuur stres deur ‘n aantal meganismes effektief verlig.

Temperatuurstremming (hoë temperatuur) kan voortydige blaarveroudering veroorsaak, wat lei tot verlies van chlorofil, verhoogde membraanskade en progressiewe afname in fotosintetiese kapasiteit. Spanning by hoë temperatuur beskadig die fotosintetiese apparaat direk en verminder beide die fotosintetiese tempo en die duur van die assimilatietoevoer.

Temperaturspanning (hoog of laag) veroorsaak die produksie van reaktiewe suurstofspesies (ROS) soos superoksied-radikaal (O2) en waterstofperoksied (H2O2). Die ophoping van ROS beskadig membraanlipiede en kan tot die dood van plantselle lei. Plante besit ensiematiese en nie-ensiematiese antioksidante om ROS te aas.

Stikstof (N)

Stikstof speel ‘n baie belangrike rol in die toleransie van temperatuurstres. By hoër temperature is die intensiteit van die lig ook baie hoog. ‘n Hoë ligintensiteit, as ‘n funksie van hoë temperatuur, beïnvloed die opname van minerale voedingstowwe in plante en beïnvloed die groei van plante. Van die minerale voedingstowwe speel stikstof ‘n belangrike rol in die benutting van geabsorbeerde ligenergie en fotosintetiese koolstofmetabolisme. Daar kan verwag word dat ‘n oormaat nie-gebruikte ligenergie in blare met N-tekort voorkom, waar dit ‘n hoë risiko vir foto-oksidatiewe skade veroorsaak.

Kalium (K)

Onder die minerale voedingstowwe speel Kalium (K) ‘n deurslaggewende rol in die oorlewing van gewasplante onder stremmingstoestande. K is noodsaaklik vir baie fisiologiese prosesse, soos fotosintese, translokasie van fotosintate in sinkorgane, instandhouding van turgiditeit en aktivering van ensieme onder spanningstoestande

Magnesium (mg)

As gevolg van temperatuurstremming word die heraktiewe suurstofspesies (ROS) voortdurend geproduseer as neweprodukte van verskillende metaboliese weë. Magnesium verbeter die translokasie van koolhidrate deur die verhoging van die floëem-uitvoer en verminder ROS-opwekking en foto-oksidatiewe skade aan chloroplast onder temperatuurstres (hoë of lae) toestande. Die instandhouding van die chloroplaststruktuur deur die verbetering van Mg-voeding verhoog die fotosintetiese tempo onder temperatuurstres, wat weer die produktiwiteit verbeter.

Boor (B)

Boor kan die antioksidante aktiwiteite van plante verhoog en sodoende ROS-skade veroorsaak deur temperatuurstres verlig. B-toediening verbeter ook die CHO-metabolisme en verminder die fenoliese verbindings in blare. Dit verminder weer die produksie van ROS-spesies, verhoog die fotosintetiese tempo en verminder die beskadiging van die sel. Dit verbeter die opbrengs deur die temperatuurstremming te verbeter.

Mangaan (Mn)

Mangaan (Mn) kan die nadelige gevolge van temperatuurstremming indirek verminder deur die fotosintetiese tempo en stikstofmetabolisme in die plantliggaam te verhoog. Mangaan (Mn) is ook betrokke by die aktivering van baie ensieme in plantstelsels en speel ‘n deurslaggewende rol in die vermindering van die produksie van suurstofvrye radikale en verhoog die anti-oksidatiewe verbindings en ensiematiese aktiwiteite onder temperatuurstres, kan ‘n rol speel in ontgifting van ROS.

Inligting verkry vanaf Alleviation of temperature stress by nutrient management in crop plants: A review. Available from: https://www.researchgate.net/publication/258518225_Alleviation_of_temperature_stress_by_nutrient_management_in_crop_plants_A_review.

Beheer van hitte-stres via plantvoeding

Die verskaffing van gebalanseerde plantvoeding hou talle voordele in. Een so ‘n voordeel is dat dit die plant sal help om hitte (en koue) stres te hanteer. Die COMPO EXPERT-produkreeks bevat alle voedingstowwe om ‘n gebalanseerde voedingsprogram vir elke gewas te verseker.

Nutrimix® Complete en Nutribor® is blaarkunsmisstowwe met mikrovoedingstowwe, magnesium en stikstof. Hierdie produkte kan gebruik word om te verseker dat mikrovoedingstowwe in plante voldoende is en ook om hitte-spanning wat reeds in plante sigbaar is, te verminder.

Contact Us:

Contact us to assist you in selecting the correct nutrients for your specific crop and environment.

COMPO EXPERT South Africa

Leave a Reply

Your email address will not be published.